+46 18-750 52 11 info@shrl.eu

Scandinavian Human Dignity Award 2015

Lars Adaktusson vinnare av Scandinavian Human Dignity Award 2015  

Människorättspriset delas årligen ut till en person eller organisation som på ett förtjänstfullt sätt arbetat för att stärka de mänskliga rättigheterna härrörande från varje människas okränkbara värde och avgörande för varje människas frihet och utveckling.

År 2014 delades priset ut i Europaparlamentet i Bryssel till Europarådets rapportör om trafficking, José Mendes Bota, vid ett seminarium om trafficking och den svenska sexköpslagen.

Scandinavian Human Dignity Award 2015 delades ut till Lars Adaktusson vid ett seminarium i riksdagen med temat: ”Det pågår ett folkmord i mellanöstern – Vad gör vi?”

Vid seminariet medverkade Peter Paulsson, generalsekreterare för organisationen Open DoorsSoheila Fors, grundare av Khatoon, Tehuset, Iwan Giertz, direktor, St:a Clara kyrka i Stockholm och Ruth Nordström, chefsjurist, Scandinavian Human Rights Lawyers för att diskutera frågeställningarna: Vad har gjorts och vad kan göras på nationell och på europeisk nivå, av politiker, kyrkor, organisationer och enskilda individer för att bistå människor i nöd och för att hindra den etniska rensningen och förföljelsen av kristna och andra minoritetsgrupper?

Scandinavian Human Dignity Award delas ut av Scandinavian Human Rights Committee, som vid seminariet representerades av bland annat juristprofessor Reinhold Fahlbeck, fd diplomaten Marianne Lidskog och Ängeln på Malmskillnadsgatan, Elise Lindqvist.

  • Priset går till Lars Adaktusson för hans arbete för mänskliga rättigheter och i synnerhet för förföljda kristna. Lars Adaktusson har utmanat både EU och den svenska regeringen att öppna ögonen och ta ansvar för den förföljelse av kristna som pågår runtom i världen. Han har genom Europaparlamentets grupp för kristna i Mellanöstern uppmanat FN:s generalsekreterare och säkerhetsrådet att vidta åtgärder för en fredad zon för förföljda kristna och har varit en viktig drivkraft till initiativ i Europaparlamentet och till en resolution om fredade zoner i norra Irak för kaldéer/assyrier/syrianer. Hans insatser för att främja mänskliga fri- och rättigheter gör honom till en värdig vinnare av årets pris, säger Ruth Nordström, ordförande för Scandinavian Human Rights Committee.
  • Det är hedrande och roligt att få ta emot Scandinavian Human Dignity Award för 2015, säger Lars Adaktusson. – Jag vill tacka prisjuryn som genom den här utmärkelsen riktar fokus mot den omfattande förföljelse av kristna som vi ser i främst Mellanöstern. Priset delar jag med mina medarbetare i Bryssel som gör fantastiska insatser.

 

IMAGES

Click on the image to download it in high resolution format.