Ängeln på Malmskillnadsgatan instiftar ett nytt pris

Elise Lindqvist, ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”, instiftar nu ett nytt pris i samarbete med Kosta Boda, designern Sara Woodrow och Scandinavian Human Rights Lawyers. Priset ska uppmärksamma och hedra människor och organisationer som genom sitt arbete främjar och skyddar utsatta människor.

 

Det känns fantastiskt att ha gjort det här priset tillsammans med Kosta Boda. Som designer har det alltid varit en dröm för mig att få designa ett pris till någon. Jag kan inte tänka mig en bättre person att ha mitt namn förknippat med än Elise Lindqvist som står upp och har gjort så mycket för andra människor. Motivet är ett par änglavingar och för mig finns det ingen starkare symbol än det för en person som går ut och hjälper andra, säger Sara Woodrow, som tillsammans med Kosta Boda har tagit fram den handgjutna glasplattan, dekorerad med hennes karaktäristiska målning av ett par änglavingar.

 

Sedan en stor och livsförvandlande vändning i Elise Lindqvists liv för 20 år sedan har hon genom Malmskillnadsteamet och St:a Clara kyrka arbetat för att stoppa kommersiell sexuell exploatering av kvinnor, framför allt genom praktiska hjälpinsatser till de prostituerade flickorna och kvinnorna på Malmskillnadsgatan i Stockholm.

 

Samarbetet kring Elise Lindqvist – priset är enormt glädjande. Vi hoppas priset kan bli en viktig markering och uppmuntran för de personer och goda krafter som är verksamma i samhället för att hjälpa utsatta människor, säger Ruth Nordström, chefsjurist och ordförande för Scandinavian Human Rights Lawyers.

 

Med Elise Lindqvist – priset hoppas jag kunna inspirera och uppmuntra människor som arbetar för att hjälpa andra. Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något för våra medmänniskor, säger Elise Lindqvist. Mitt liv har gått från mörker till ljus och jag känner mig så tacksam att jag nu kan få vara med att bidra till att hedra människor som har varit med att förändra livssituationen för behövande människor.

Det nya priset som årligen ska delas ut till en person eller organisation som arbetar för att hjälpa samhällets utsatta, presenterades vid Elise Lindqvists 80-års högtidliga firande i hotel Scandic Klara. Firandet var en del av Svenska Hjältars uppmärksammande av Elise Lindqvists livsgärning.

 

Elise Lindqvist-priset med änglavingar är designat av Sara Woodrow och Kosta Boda.

För mer information:

Ruth Nordström
Chefsjurist, Ordförande Scandinavian Human Rights Lawyers

Telefon: +46 725 19 17
E-post: ruth.nordstrom@shrl.eu